5 Eylül 2007 Çarşamba

Beat Nasıl Yapılır ? 2. bölüm

Önceki Beat Yapımı ile ilgili yazılar:

http://trbeat.blogspot.com/2007/09/beat-nasl-yaplr-resimli-ve-detayl.html

Yukarıdaki yazı ilk yazıdır ilk önce yukarıdaki linkteki yazıdan başlamalısınız.Bu 2.Bölümdür

NOTALARI GELİŞTİRME

Notalarınızı FL Studio ile nasıl daha güzel bir şekle getirebiliriz onu göreceğiz.

1-) Graph Editor Kontrolü. İlk önce kanal ismine ya da kanal seçici led ine ondan sonrada Graphic Editor butonuna tıklayın. Graphic Editor altta açılacaktır.

http://img95.imageshack.us/img95/2257/image0111is.jpg

2-) Efekt kontrolü. Efekt seçiciye tıklayıp kaydırın. Pan, Velocity, Filter Cut, Filter Res, Pitch ve Shift efektlerini göreceksiniz. Buradan her bir Dota (noktaya) efekt verebilirsiniz.

3-) Kick Drum için pan ayarı: Pan ayarının mantığı şöyledir: ayar ilk başta orta seviyededir, en alt seviye sesi %100 sol hoperlöre  en üst seviye %100 sağ hoperlöre gönderir. Alttaki resimde daha detaylı görebilirsiniz. Bu olayı 3 nokta echo ile birleştirirseniz gerçekten güzel bir sound elde edersiniz.

http://img155.imageshack.us/img155/7923/image0122fw.jpg

4-) Velocity denemesi. Efekt seçiciden velocity ayarına gelip alt resimdeki ayarı yaparsanız ses yavaş yavaş yükselerek fade in efekti verir. Tabi bunun tam tersini de yapabilirsiniz. Velocity ayarı ile sadece bunları değil birçok değişik efektler yaratabiliyoruz ama tabi ilk olarak temel bilgileri öğreneceğimiz için ileride daha geniş kapsamlı işleyeceğiz. (Bir ipucu! Graphic Editorde örneğin fade in vereceğiz fakat her kanalın tek tek %10 %20 vs ayarı ile uğraşmamak için, ilk dota geliyoruz ve taban limitinin neresi olduğuna karar verip SAĞ tuş ile tıklayıp sürüklüyoruz, taa ki son dotuumuzun tavan seviyesine gelene kadar. Böylece Program istediğiniz fade in ve ya fade output otomatik olarak ayarlayacaktır)

http://img155.imageshack.us/img155/2457/image0134ts.jpg

5-) Melodi Kontrolü (Keyboard Editor): Elbette bir kanala sadece tek düze Dot lar koyarak müzik yapamayacağımız ya da yapsak ta pek bişeye benzemeyeceği için şimdi Keyboard Editor ü öğreneceğiz. Keyboard editor basit anlamda 16 dot luk açtığınız kanalda notaları sadece C5 ten değil istediğiniz nota sırasına göre çalmanıza olanak verir. Alttaki resimde basit anlamda bir nota sırası giriyoruz. Sol tuş ile nota ekler, Sağ tuş ile eklediğiniz notayı silebilirsiniz.

http://img95.imageshack.us/img95/5849/image0146qs.jpg

6-) Melodi Değiştirme. Yukarıda gördüğümüz gibi melodilerimizi istediğimiz şekilde değiştirebiliriz. Siz nasıl isterseniz&Üstteki örnek ile alttaki öğrneği karşılaştırın.

http://img95.imageshack.us/img95/39/image0151bz.jpg

7-) Önemli Tavsiye. Melodinizi yaptığınız zaman bir vuruşun diğer vuruşu örtmemesi için kanal üzerinde sağ tuş yapıp çıkan menüden Cut itselfI işaretleyin. (Denemeyi ikinci örnekteki Pluck kanalı ile yapabilirsiniz.)

http://img132.imageshack.us/img132/9356/image0162ah.jpg

PLAYLIST (Pattern ve Şarkı)

İlk konumuzda basit bir sampleıın nasıl yapıldığını öğrendik. FL Studioınun çalışma mantığı hemen Patternıler ile çalışmaktır. Hemen hemen her müzik programında olduğu gibi. Peki bu Pattern nedir? Nasıl çalışır? Nereden açabiliriz? Gibi sorularınızı aşşağıda göreceğiz.

1-) Pattern Selector (Pattern Seçici) Kullanımı: FL Studioıda 999 pattern yapabilirsiniz. Bir şarkıda ortalama 20-30 pattern kullanıldığını hesaplarsak sınırınızın ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Birçok değişik yöntemle patternıİ hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz. 1 den 9 kadar pattern seçecekseniz hızlı pattern seçiciye tıklayarak ya da klavyenizin sağ numerik bölümünden direkt rakam tuşlarına basarakseçebilirsiniz. Seçeceğniz Pattern 9 dan büyük ise klavyenizin «+» ve «-» tuşlarını kullanarak ya da Pattern seçiciıye tıklayıp aşağı ı yukarı hareket ettirerek değiştirebilirsiniz.

http://img155.imageshack.us/img155/3572/image0177ah.jpg

2-) Playlist Kontrolü: Playlist paneli, parçanızı oluşturacak Patternlerinizi hazırladıktan sonra onları belli bir düzene sokmak için kullanılır. Bu panel de aslında belli miktarda sequencer sayılır. Örneğin parça 1. Pattern ile başlayacak 30 sn sonra 3. Pattern girecek 4 dk sonra 6. Pattern çıkacak gibi.

Bu panel F5 tuşu ile açılır-kapanır. Sol bölüm de patternler yer alır. Örneğin Pattern 5 yazan yerin yanına bar eklerseniz, eklediğiniz zamana göre pattern devreye girer. Patternin üzerine SAĞ tuş ile tıklarsanız ismini ve rengini değiştirebilirsiniz. Renkleri kullanmak gerçekten büyük kolaylık sağlıyor. Mesela tüm Drum ile ilgili olan Kanalları Yeşil yaparsanız 50 tane kanal arasından Kick aramazsınız.

Loop noktası parçanın sonuna geldiği zaman istediğiniz yerden tekrar etmesini sağlar. Yani parça 3 dakikalık, 3. Dakikanın sonuna geldiği zaman daha önce ayarladığınız 2 dakika 25. Sn den devam eder.

http://img155.imageshack.us/img155/6279/image0192gj.jpg

3-) Basit bir örnek: 3. Patterni seçelim daha sonra Browser panelinden sırasıyla Packs / Dance klasörüne gelelim. Buradan DNC_SnareıI yeni kanal olarak açalım. (üzerinde sağ tuş sonra «Open in new channel» seçelim). Kanalımız geldi, şimdi alt resimdeki gibi dotlarımızı dolduruyoruz ve daha önce anlattığımız gibi Velocity ayarını yapıyoruz. 4. Patternıe gelip bir kanal daha açıyoruz ve bu kanalada Packs / Dance / DNC_Crash ıI ekliyoruz.

http://img132.imageshack.us/img132/9590/image0204lh.jpg

http://img132.imageshack.us/img132/3610/image0216ot.jpg

4-) Parçada nasıl kullanacağız? PlaylistıI açıyoruz ve aşağıda ki gibi 3. Ve 4. PatternıI yerleştiriyoruz.

http://img155.imageshack.us/img155/7698/image0226gn.jpg

5-) Peki Pattern 2 ne? Siz şimdi soruyosunuz kendinize «ya biz niye bu 2. PatternıI boş bıraktık, hem Playlistıte bu Pattern için Main automation diyo ne ola ki bu?» ama merak etmeyin bu konuyu Live Recording (Canlı Kayıt) kısmında öğreneceğiz.

6-) Playlistıin altındaki boşluk nedir? Bu yenilik (Sadece Producer Editionıda) audio track larınızı FL Studio ile yaptığınız çalışmalara eklemek için yapılmıştır. En iyi örnek Vokal kaydını eklemek olurdu herhalde.

Bu bölümü ufak çapta bir Wave Editor programı olarak düşünebiliriniz. Bu alana her hangi bir wav eklediğinizde program otomatik olarak Audio Track kanalı açacak. Wav eklemek için yapmanız gereken sadece boş bir alana tıklamak. Wav formuna iki kere tıkladığınız da kanal özelliklerini görebilir ve değiştirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili de daha detaylı bilgiyi Audio Tracks bölümümüzde işleyeceğiz.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

eyw saoL Cok ii anLatmışsın da ben fazLa bişey anLayamadım.Benim İstanbul esenLer de Bir Rap Grubum var UnderGraund Kendi Beat ımızı yapma İstioz ama yapacak kişi bulamıoz yani kendi muziğimizi yapma istioz.Onun Üstüne ŞArkı Söylemek istioz sözLerimiz çok rahata yazıo ama İste MüzikLer de Ordan Burdan Çalıntı :) Bize Bir Yardım çı Olurmusun msn Adresim Ceza___11@hotmail.com 3 tane alt tire var :):):):)

beatz dedi ki...

dostum yazı başka bir siteden alıntıdır.Kendimde beat yapıyorum ancak yazı bana ait değil.Buradan yorumlarından sana ulaşan birileri elbet olacaktır

dj hakan dedi ki...

kardes ben yebiyim daha bana beat yapmak icin kullanilan programi bulabilirmisiniz ya nasil indiricem bi yardimci olursaniz cok sevinirim ya

Adsız dedi ki...

ya kardes ben yeniyim daha kendi beatlarimi yapmak icin programi bulamiyorum bana o programin nasil ve nerden bulabilecegimi soylermisiniz acaba cok sevinirim

beatz dedi ki...

fl studio programını kullanabilirsin.google'a yazarsan ulaşabilirsin

Adsız dedi ki...

keshqe daa bsd anladsanızz:'(

saqOcuyuz dedi ki...

bende rap şarkısı yazıyorum ama kendi beat imi yapamıyorum yardımcı oLurmusunuz acaba

Adsız dedi ki...

parti rapi için hangi efektleri kullanmayı önerirsiniz

fadebeatz dedi ki...

çok açıklayıcı olmuş ama daha anlatılması gereken bin tane şey war alican_saygin@hotmail.com ekleyin her türkü beat işinde yardımcı olayım

DISCLAIMER / YASAL UYARI

You will find links that lead to audio files in this website. These files are stored somewhere else on the internet and are NOT part of this website. trbeat.blogspot.com does NOT carry ANY responsibility for them, trbeat.blogspot.com ONLY COLLECTS links and INDEXES other sites contents. trbeat.blogspot.com DOES NOT store or make available for download ANY audio and/or video files on IT systems. When accessing audio files on the Internet, you are accessing content over which trbeat.blogspot.com has NO control. The content of those files are determined by other unknown parties who made those files available on the Internet and those parties are solely responsible for such content. trbeat.blogspot.com has NO control over that content and has NO responsibility for such content. Rather, trbeat.blogspot.com is merely providing access to such content as a SERVICE to you. trbeat.blogspot.com expects all who use the Internet to abide by all laws, including all COPYRIGHT and other intellectual property laws. trbeat.blogspot.com com believes that persons who make information available on the World Wide Web do so with the expectation that such information will be publicly and widely available. trbeat.blogspot.com further believes that its indexing of links to publicly accessible audio files available at this site is legally permissible and consistent with the common, customary expectations of those who make use of the Internet media. All the links provided in this blog is just for preview purposes only. Users are encouraged to delete files downloaded within 24 hours. Users are also encouraged to acquire original copies of all materials and support both artists and industry.

Bu sitedeki track(parça/şarkı)lar sadece tanıtım amaçlıdır.Bilgisayarınızdan 24 saat içinde silmek zorundasınız. trbeat.blogspot.com sorumlu tutulamaz. trbeat.blogspot.com bünyesinde hiçbir şarkı barınmamaktadır.

Modified by Blogger Tutorial

HipHop ve Rap Beatleri,Beat yapmak,Beat indir,Türkçe ve Yabancı Beatler,Beat Yapmayı Öğren ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com

TOP